Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Om oss
Kontakta oss

Investera i och handla med aktier som nybörjare 

Vad är en aktie? I Aktieskolans första del får du som är nybörjare på aktier en rivstart! Du får lära dig mer om hur du kan handla med och investera i aktier. Du kan även läsa mer om vilka olika aktieslag och aktiekonton som finns, samt får en inblick i hur en dag på börsen ser ut. Kom igång och spara.

 Aktieskolan del 1 – aktier för nybörjare

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett bolag. Den ger ägaren rätt till eventuell utdelning från bolagets vinst och ger rösträtt på bolagets årsstämmor. För en aktieägare är det en kapitalplacering som förväntas ge avkastning. Den består av två delar; aktieutdelning och värdestegring. Viktigt att tänka på är att en investering i aktier är en risk där du kan förlora hela eller delar av ditt insatta kapital.

Handla med aktier

Handel av aktier sker vanligtvis på en så kallad aktiebörs. För att kunna handla med aktier och andra värdepapper måste man ha ett särskilt konto, ibland även kallat för depå eller förvar. Det finns flera olika typer av konton för att handla aktier, där Investeringssparkonto (ISK) är den vanligaste kontoformen. Fördelar med ISK är exempelvis att du inte betalar någon skatt på utdelning eller kapitalvinster samt att aktieförsäljningar inte ska deklareras.

Börja med aktier – kom igång och köp en aktie

Att handla med aktier är ett spännande sätt att spara. För att lyckas är det bra att skaffa dig kunskap om de bolag du investerar i samt veta hur det fungerar att handla med aktier och vilka olika typer av aktieslag som finns.

Att spara i aktier har historiskt sett varit en gynnsam sparform för att få avkastning på både lång och kort sikt. De senaste 25 åren har Stockholmsbörsen stigit med i genomsnitt cirka 15 procent per år. Det är dock viktigt att vara medveten om aktiebörserna under enskilda år även minskar i värde.

Aktier och aktiehandel

Aktier att satsa på – vilka aktier ska man köpa?

Inspiration och aktietips

Är du på gång att handla med aktier? Men vet inte riktigt var du ska börja och vill få inspiration? På Aktiellt kan du följa olika aktiebloggar, se vilka aktier som gått bäst och är mest populära just nu. Du kan även delta på olika webbinarier.

Nyheter och analyser

Vill du hänga med vad som händer på finansmarknaderna? Få bättre koll på inflationen, räntorna och din egen privatekonomi? I Aktiellt får du börs- och förvaltarkommentarer, samt nyheter och artiklar om aktier och fonder.

Handla med och investera i aktier - frågor och svar

Aktie -  våra Aktieskolor del 2 och 3

Börja med aktier