Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet
Om oss
Kontakta oss

Verktyg för tuffa tider

Nu har vi snart facit för växtodlingsåret 2023. Kyla, torka och regn har tärt på resultaten samtidigt som krig, räntehöjningar och den svaga kronkursen påverkar priserna på allt från spannmål till insatsvaror och kapital.

Farmer driving his tractor with his dog

– Det är tuffa och ovissa tider. Mitt bästa råd är att du ska dra nytta av våra specialister. De kan hjälpa dig att hantera dina ekonomiska risker och göra det bästa möjliga av en svår situation, säger Ulf Möller, segmentsansvarig på Skog och lantbruk på Swedbank.

Vädrets makter har lantbrukare alltid ödmjukt fått böja sig inför, men nu råder det ovisshet på ovanligt många fronter samtidigt. Vad händer med räntan? Hur påverkar världsläget spannmålspriserna och vart är kronkursen på väg?

– Även om det mesta är osäkert finns det saker du kan göra för att stabilisera situationen. Mitt råd är att du ska prata med våra specialister. Det finns verktyg för att minska de ekonomiska riskerna. Låt oss hjälpa dig att använda dem på rätt sätt, säger Ulf Möller.

Ur verktygslådan

 • Håll koll på din ekonomi

  Stäm av dagsformen. Hur känsligt är läget? Vad har du för marginaler? Hur är flödet med pengar in och pengar ut? Hur påverkar de ökande räntekostnaderna din verksamhet?

 • Valutasäkra EU-stöd

  Kronkursen är historiskt låg i förhållande till euron. Fundera på om du ska valutasäkra en del av EU-stödet.

  Valutasäkra EU-stödet

 • Ha koll på räntorna

  Det kommer en tidpunkt när det är en god idé att binda, åtminstone en del av de rörliga lånen. Se till att ha en tät dialog med banken om vad som är bäst för dig.

 • Prissäkra spannmålsskörden

  Med terminsavtal kan du sälja din skörd, eller delar av den, till ett i förväg fastställt pris. En strategi när det gäller till exempel höstvete kan vara att sälja 25 procent efter etablering och 25 procent efter övervintring.  

  Kontakta din spannmålshandlare för mer information.

 • Planera dina inköp

  Insatsvaror är dyra. Kanske ska du köpa en del nu och resten i vår? Gör en budget för dina inköp och stäm av den mot flödet av pengar ut och pengar in.

Kontakta oss

Skogs- och lantbruksspecialister

Vi träffar gärna dig som är jord- och skogsbrukare ute på din gård.
Det ger oss en bättre bild av företaget och gör det lättare att diskutera kring drift och ekonomi!

Kontakta oss

Madeleine Larsson Freiholtz

Företagsmarknadschef

Ann-Christine Andersson

Företagsrådgivare

Matilda Tengström

Föräldraledig

Tommy Gustafsson

Företagsrådgivare