Våra företagstjänster
Kontakta oss

Verktyg för att stärka affären

Nu har vi snart facit för växtodlingsåret 2024. Skördeutfallet ser ut att bli bättre än förra året, men sämre än snittet de fem senaste åren. De lokala variationerna är stora och fallande spannmålspriser tär på resultaten.

Farmer driving his tractor with his dog

Kostnaderna för energi och andra insatsvaror har sjunkit och fler räntesänkningar är att vänta under andra halvåret. Även kronan har återhämtat sig och det påverkar priserna på allt från spannmål och insatsvaror till kapital. 

– Men vi lever i en osäker värld där flera geopolitiska risker kan påverka utvecklingen för Sveriges lantbrukare. Mitt bästa råd är att du ska dra nytta av våra specialister. De kan hjälpa dig att hantera dina ekonomiska risker och göra det bästa möjliga av en svår situation, säger David Kästel som är lantbruksspecialist på Swedbank.

Vädrets makter har lantbrukare alltid ödmjukt fått böja sig inför, men nu råder det ovisshet på ovanligt många fronter samtidigt. Vad händer med räntan? Hur påverkar världsläget spannmålspriserna och vart är kronkursen på väg?

– Även om mycket är osäkert finns det saker du kan göra för att stabilisera situationen. Mitt råd är att du ska prata med våra specialister. Det finns verktyg för att minska de ekonomiska riskerna. Låt oss hjälpa dig att använda dem på rätt sätt, säger David Kästel.

Ur verktygslådan

  • Håll koll på din ekonomi

    Stäm av dagsformen. Hur känsligt är läget? Vad har du för marginaler? Hur är flödet med pengar in och pengar ut?

  • Valutasäkra EU-stöd

    Kronkursen är historiskt låg i förhållande till euron. Fundera på om du ska valutasäkra en del av EU-stödet.

    Valutasäkra EU-stödet

  • Ha koll på räntorna

    Det kommer en tidpunkt när det är en god idé att binda, åtminstone en del av de rörliga lånen. Se till att ha en tät dialog med banken om vad som är bäst för dig.

  • Ta en position på spannmålsmarknaden

    Positionera dig på marknaden, till exempel genom att inventera din skörd, ta analyser och var noga med torkning och lagring så att du har goda förutsättningar att göra bra spannmålsaffärer. Med terminsavtal kan du sälja din skörd, eller delar av den, till ett i förväg fastställt pris. En strategi när det gäller till exempel höstvete kan vara att sälja 25 procent efter etablering och 25 procent efter övervintring. Kontakta din spannmålshandlare för mer information.

  • Planera dina inköp

    Insatsvaror är dyra. Kanske ska du köpa en del nu och resten i vår? Gör en budget för dina inköp och stäm av den mot flödet av pengar ut och pengar in.

Andra läste också

  • Så tryggar du som företagare din pension

    Företagare behöver ta ett betydligt större ansvar för sin pension än anställda. Men många vet inte hur pensionssystemet fungerar. Och den okunskapen riskerar att leda till att många företagare får små marginaler som pensionärer.

    Trygga din pension som företagare
  • Så kan du klara höstens utmaningar

    Efter två år med hög inflation och stigande räntor har tillväxtutsikterna för svenska företag ljusnat. Men många företag brottas med svag efterfrågan och höga kostnader.

    Så kan du klara höstens utmaningar

Kontakta oss

Skogs- och lantbruksspecialister

Vi träffar gärna dig som är jord- och skogsbrukare ute på din gård.
Det ger oss en bättre bild av företaget och gör det lättare att diskutera kring drift och ekonomi!

Kontakta oss

Madeleine Larsson Freiholtz

Företagsmarknadschef

Ann-Christine Andersson

Företagsrådgivare

Matilda Tengström

Företagsrådgivare

Tommy Gustafsson

Företagsrådgivare